Kartonnen dozen en de verschillende sterktes

Het gaat heel goed met de kartonnen doos. Die is in de lift gezet door de e-commerce. Steeds vaker rijden bestelbusjes door de straten om pakketjes af te leveren. Online bestellen is namelijk net zo gewoon geworden als naar de supermarkt gaan. Ga je naar de stad, dan koop je iets in winkel A terwijl je eigenlijk niet weet hoe jouw aankoop geprijsd is in winkel B. Achter je computer thuis kun je razendsnel alle prijzen vergelijken. Ga je met je nieuwe hondenmand achterop je fiets van winkel naar huis, dan is dat een hele reis. Het gemak van aan de deur geleverd krijgen, werkt dan ook mee bij online winkelen. Hoewel er bestelde producten in verzendzakken worden verstuurd, gaan er ook heel veel artikelen op reis in kartonnen dozen

Kartonnen dozen en hun hobbelige reis parcours

Zet een vaasje op het dressoir. Als de poes er niet per ongeluk tegenaan loopt, blijft het jaren veilig en heelhuids staan te pronken. Maar dat is anders als je een vaasje moet verzenden. Dat breekt vrij snel, net als glaswerk en ander poreuze spullen. Bezorgen is en blijft mensenwerk. Dozen vallen om, stoten tegen andere of krijgen een tik van een autoportier of een tuinhekje. Stoten, vallen en trillen ondermijnen spullen die op reis zijn van winkel naar besteller. Om al die gevaren goed te beteugelen, gaan spullen dan ook op reis in beschermd karton. Het gewone karton van vroeger is er bijna niet meer. Dat is ook te slap om in wat groter formaat uit te voeren. Tegenwoordig is golfkarton heer en meester in dozenland. Je herkent dat karton aan een ribbeltje tussen twee kartonplaten. 

Golfkarton als beschermlaag

Spullen tot zo’n tien kilo zwaar hebben baat bij de beschutting van een golfkartonnen doos. Als het ook nog platte spullen zijn, zoals een boek, dan kunnen ze zelfs als brievenbuspost in speciaal daarvoor gemaakte kartonnen dozen. Zijn ze minder plat dan ongeveer 3 cm? Dan kunnen ze terecht in gewone dozen. Die staan ook wel bekend als enkelgolf karton dozen. Die kunnen met gemak een artikel van een paar kilo huisvesten; alleen niet als zo’n artikel heel gevoelig is voor breuk. Dan heb je heel veel noppenfolie nodig of… een betere kwaliteit doos.

Kartonnen dozen met een dubbele laag

Breekbare producten hebben namelijk baat bij een doos die is opgebouwd uit twee bescherming. Inderdaad, op de randen van zulk karton zie je dan niet één, maar twee ribbels lopen. Dit zijn dubbelgolfkarton verpakkingen. Je ziet dan drie kartonplaatjes waartussen twee ribbelstructuren zijn gehecht. Dit type dozen vangt schokken beter op en kneust zelf ook veel minder snel. Ze zijn zo stevig dat ze wel 30 kilo of meer aan goederen kunnen vervoeren. Gaan er echt breekbare spullen in? Dan kunnen die dozen volgegoten met verend materiaal.

Driedubbele zekerheid voor vrachtvervoer

Even terug naar die hele fragiele vaasjes. Je hebt dan kartonnen dozen van bijna pantser nodig. En een doos met drie golvende papierlagen lijkt daar al wat op. Dozen van driedubbelgolfkarton kunnen heel wat tikken hebben. Bij echt breekbare zaken verpak je natuurlijk ook nog met noppenfolie en vulmateriaal, en wel zoveel dat het artikel zelf niet meer in de kartonnen verpakkingen heen en weer kan bewegen.